Istoria cinematografiei incepe cu mult mai devreme de cum se crede in zilele noastre. Ce este cinematografia? Ei bine, numele vine din combinarea a 2 cuvinte greceşti: „kinema”, ce înseamnă mişcare, si „graphein”, ce înseamnă a înregistra.

istoria cinematografiei

Cinematograf modern

Înţelegerea cinematografie

În ierarhia productiei de film, sunt 2 oameni de baza ai regizorului, fara de care filmul nu s-ar putea realiza, „directorul artistic” si „directorul de imagine”. Directorul artistic este responsabilul intregului departament artistic. Directorul de imagine este responsabil cu tot ce inseamna filmarea in sine, plecand de la aparatele de filmat si terminand cu luminile. Apoi urmeaza celelate departamente electric, scenaristic etc.

Directorul de imagine este una dintre cele mai importante persoane din productia unui film. Aspectul vizual depinde foarte mult de directorul de imagine.

Istoria cinematografiei

Incepand cu perioada 3.000 î.Hr., gasim oameni ai pesterilor incercand sa descrie miscarea intr-un mod artistic prin desenele pe care le gasim pe peretii pesterilor. Umbrele facute cu mainile pe perete sunt cele mai primitive forme de reproducere a miscarii din istoria cinematografiei. Deci cea mai primitiva forma de cinematografie. La acest capitol cei mai renumiti fiind chinezii.

umbra cu mana

Umbra pe perete

Siluete pictate ale animalelor in miscare au fost descoperite pe peretii pesterilor din intreaga lume. Una dintre cele mai reunumite pesteri in acest sens este pestera Lascaux din Franta.

Desi sunt unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii, si nimeni nu stie exact cum au fost construite piramidele. Arta egipteana, deşi are tendinţa de a se evidenţiate prin simetrie, lăsând puţine şanse intelegerii exacte a miscarii, picturile de pe peretii piramidelor. Tind sa descrie tot o forma miscare, reprezentata grafic deci putem spune cinematografic.

lascaux

Pictura din pestera Lascaux Foto: N. Aujoulat (2003)

Descoperiri arhelogice in istoria cinematografiei

Un arheolog, pe numele sau Austen Henry Layard excavează ruinele Babilonului în anul 1850 şi descopera un fel de cristal ce datează din perioada Babilonului. Aceasta descoperire este considerata a fi prima lentila.

columna lui traian

Columna lui Traian

In anul 113 d.Hr., Senatul Roman decide sa construiasca celebra „Columna a Lui Traian”, in cinstea vitejiei lui in razboaiele contra Daciei (actualmente Romania). Ce face Columna lui Traian sa fie atat de spectaculoasă în istoria cinematografiei este modul magnific de expunere a povestirii in imagini extrem de detaliate. Daca privim mai atent la Columna parca vedem un adevarat film al cuceriri dacilor de catre romani. Este ca si cand cineva ar fi facut un film si apoi l-ar fi expus basoreliefic scena cu scena si cadru cu cadru.

Cu 3 ani inainte de a incepe lucrul la celebra Mona Lisa, Leonardo da Vinci, in anul 1.500, prezinta detaliat camera obscura. Cu toate ca acest concept este cunoscut inca din atichitate, din vremea egiptenilor antici.

In 1826 Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) folosind o placă de cositor, care a fost tratata cu bitum de Judea. Intra în istorie ca producător al primei fotografii.

Fratii Lumiere

Cinematographe

Cinématographe, aparatul fratilor Lumiere

La începutul anilor 1890, fraţii Louis şi Auguste Lumiere si-au construit afacerea de familie ca fiind cei mai mari producători de plăci fotografice din Europa. Inspirati de o expoziţie de Kinetoscope, un proiector de imagini sau aparatul de proiectie primitiv. Kinetoscopul a fost inventat în 1892 de către Thomas Edison şi William Dickson. Fraţii Lumiere au început sa lucreze la un proiect încercând să combine înregistrarea de film şi proiecţia într-un singur dispozitiv. În 1895, Louis Lumiere a venit cu solutia.

Auguste Lumiere a început primele experimente in iarna anului 1894. La începutul anului următor fraţii Lumiere au venit cu propriile lor dispozitiv, pe care le-au numit „Cinématographe”. Mult mai mici şi mai uşoare decât kinetoscopul (kinetograful), acesta cântărea în jur de 5 kg şi era operat cu ajutorul mainii. In traducere „cinematograful” fotografia şi proiecta filmul la o viteză de 16 cadre pe secundă. Mult mai lent decât kinetoscopul lui Edison (48 de cadre pe secundă), ceea ce a însemna că era mai putin zgomotos şi folosea mai putin film.

Din acest punct putem spune ca incepe cu adevarat istoria filmului. Datorita fratilor Lumiere exista cinematograful modern si ne incanta in fiecare zi cu cele mai noi si spectaculoase filme. Ei au schimbat istoria cinematografiei iar cinematograful a schimbat destinul omenirii.

Vedeti si jocul de improvizatie „Scenariul”

https://www.cursactorie.com/wp-content/uploads/2017/01/cinematograf-1.jpghttps://www.cursactorie.com/wp-content/uploads/2017/01/cinematograf-1-150x150.jpgcursuri actorieArticoleistoria cinematografiei
Istoria cinematografiei incepe cu mult mai devreme de cum se crede in zilele noastre. Ce este cinematografia? Ei bine, numele vine din combinarea a 2 cuvinte greceşti: 'kinema', ce înseamnă mişcare, si 'graphein', ce înseamnă a înregistra. Înţelegerea cinematografie În ierarhia productiei de film, sunt 2 oameni de baza ai regizorului, fara de care filmul...